Om nogle år har vi ikke egne servere stående

Udviklingen mod at outsource serverdrift og datalagring til Cloud løsninger går ikke helt så hurtigt i Danmark, som mange analytikere havde spået.

Cloud Computing eller på dansk ”data i skyen” har været to af de nye ord, danske virksomhedsledere har måttet vænne sig til i de senere år.

Det har ikke kun skyldtes diskussioner med virksomhedens it- og økonomifolk, der nok ikke altid har været lige enige i udsigterne til at outsource størstedelen eller hele it-systemet.

Cloud begrebet er samtidig blevet et hverdags fænomen for alle, der bruger smartphones og tablets i hverdagen. For det mobile folk er skyen bare en naturlig del af moderne kommunikation med navne som f.eks. Dropbox, OneDrive, Google Drive eller iCloud.

Læs også om: Sådan ser fremtidens virksomhed ud

Det har derfor ikke skortet på spådomme om, at it-afdelinger og serverrum hos danske virksomheder hurtigt ville blive tømt. Alle servere ville blive flyttet ud for at spare omkostninger og give øget fleksibilitet til brugerne.

Kim Bahir Andersen, der er underdirektør for Research & Development hos TDC Hosting, ser dog ikke udflytningen komme helt så hurtigt:

”Den skal nok komme, men mindre – og for den sags skyld også større – virksomheder smider ikke bare deres nuværende it-systemer ud, fordi der er kommet et spændende nyt fænomen ved navn Cloud,” vurderer han.

”Cloud spørgsmålet diskuteres sikkert i de fleste virksomheder nutildags. Men det bliver først aktuelt hos mange, når servere eller software systemerne skal udskiftes eller opgraderes. Så er det et fint tidspunkt at overveje mulighederne. Også fordi de fleste pc-programmer til erhvervsbrug i dag tilbydes i app-versioner, der samler data og dokumenter på servere ude i skyen,” fortsætter Kim Bahir Andersen.

Han vurderer derfor, at udbredelsen af Cloud hos mindre virksomheder først vil være rigtigt stor om trefire år.  Og ja – fremtidens virksomhed ser ud til klare sig helt uden klassiske servere i eget hus. Programmer og data ligger hos Cloud leverandøren.

Læs også: Hvor er work smarter på fremtidens radar?

Cloud er mange ting

Ole Widahl, der er underdirektør for teknologi i TDC Hosting, mener, der kan være behov for at få forklaret, hvad Cloud løsninger egentlig kan omfatte.

Han fortæller, at Cloud Hosting kan omfatte alt fra webhotel, email server og kontorserver til firmaets egen Cloud server hos leverandøren eller en Virtual Private server, der er en billigere løsning.

Desuden går flere og flere virksomheder over til at lade deres økonomi-systemer som Microsoft Axapta eller C5 køre online via en Cloud leverandør.

”For en virksomhed bør det være vigtigt, at den kan få sin Cloud service skræddersyet til sine behov. Markedet er oversvømmet af billige tilbud om generelle Cloud løsninger, der grundlæggende bare består af et virtuelt online lager med plads til data, dokumenter og informationer. Det er sjældent tilstrækkelig for en seriøst agerende virksomhed,” forklarer Ole Widahl,.

Gammel vin på nye flasker?

Ældre læsere vil måske mene, at moderne Cloud løsninger blot er gammel vin på nye flasker. For 20-30 år siden arbejdede man også med centralt placerede servere – dengang hed de mainframes – mens kontorerne havde terminaler at skrive data ind på.

Ole Widahl vil ikke afvise, at der er visse lighedspunkter, men egentlig kun at serveren med de fælles datalagre ikke er placeret fysisk i nærheden af, hvor brugerne sidder.

Læs om: Er Cloud løsninger sikre nok for os?

”I dag er der langt mere intelligens ude på skrivebordene end dengang. Desuden har vi fået hurtige laptops, smartphones og tablets. De giver en fleksibilitet i det daglige kontorarbejde, som vi aldrig tidligere har haft. Alle mobile enheder kan få adgang til fælles data i en Cloud løsning. Uanset tidspunkt og hvor brugeren måtte befinde sig,” fortæller Ole Widahl.

Han tilføjer, at internet samtidig giver langt hurtigere forbindelser til en central Cloud computer, end man kendte fra mainframes og terminaler i gamle dage. Dengang kunne man tale om, det tog tid at få adgang til data. I dag er spørgsmålet snarere, hvor store mængder data man vil have på ingen tid.

Se flere artikler
Der er ikke flere artikler. Se alle aktuelle temaer

Skriv en kommentar

Skriv dit navn og e-mail (e-mail vises ikke) eller log ind via en af dine sociale profiler. Vi bruger kun navn og billede til visning af din kommentar.