Sådan bygger man Danmarks bedste netværk

Værdien af TDCs nye netværk skal måles i det massive kvalitetsløft, kunderne kan mærke, når de streamer, surfer, henter og sender filer. Men det teknologiske arbejde bag udbygningen af Danmarks bedste netværk fortjener også opmærksomhed. Og respekt.

14 måneder. Så kort tid tog det TDC og Huawei at bygge Danmarks bedste netværk. Siden december 2013 har teknikere haft travlt med at opdatere i alt 3.400 eksisterende mobilmaster med den nyeste teknologi – hvilket rækker til en Europarekord i disciplinen. Baggrunden for arbejdet ligger nedfældet i den aftale, TDC indgik med Huawei i slutningen af 2013: Til en samlet værdi af 4 mia. kr. betingede TDC sig, at de i de næste seks år ville have Danmarks bedste mobilnetværk. Huawei tog imod udfordringen og har dermed pligt til konstant at videreudvikle og forbedre TDCs netværk, så det altid er bedre end de øvrige danske teleoperatørers.

99,5 pct. dækning fra Skagen til Gedser

Den praktiske opgave blev delt op i fem etaper. Efter et vellykket pilotforløb i Helsingør i december 2013 fik bornholmernes TDC-netværk som det første en overhaling i foråret 2014. Alt udstyr blev udskiftet til den nyeste teknologi, og mange mobilmaster blev opgraderet til den lynhurtige 4G-teknologi; ved hjælp af såkaldt refarming, hvor de langtrækkende 900 MHz-frekvenser, der tidligere blev brugt til 2G, blev “refarmet” til 3G, blev 3G-netværket også kraftigt forbedret.
Efter Bornholm fulgte Nordsjælland og København i sommeren 2014. Så kom turen til Midt- og Sydsjælland i efteråret 2014. Omkring juletid blev fynboerne opgraderet sammen med Syd- og Midtjylland. Og endelig i februar 2015 kunne TDC koble Nordjylland på og konstatere, at hele Danmark – fra Skagen til Gedser – havde en udendørsdækning på 4G på 99,5 pct. En måned senere gjaldt samme landsdækkende dækningsprocent også for 3G.

Undersøgelse: TDC er bedst

Navnlig 4G, men også den forbedrede 3G-dækning har resulteret i hurtigere download og upload, hurtigere surfing, bedre talekvalitet, bedre indendørsdækning, problemfri streaming af lyd og video og effektive filoverførselshastigheder for hele Danmark.
Det omfattende opgraderingsarbejde fik for nylig Teknologisk Institut til at konkludere, at TDC havde Danmarks bedste netværk. Teknologisk Institut havde foretaget en sammenlignende analyse af brugeroplevelsen på henholdsvis TDCs, Telenors, Telias og 3’s mobilnetværk. Analysen viste, at TDCs netværk på landsplan havde en 74 pct. samlet fejlfri kundeoplevelse, mens samme tal for Telenor og Telia lå på 43 pct. Tallet for 3’s netværk lå på 38 pct.

Netværket aldrig færdigt

At TDC’s målrettede arbejde har båret frugt, er en stor tilfredsstillelse, siger TDCs underdirektør, Jesper Oldenburg. Men han understreger også, at Danmarksmestertitlen forpligter.
“Netværket er en dynamisk størrelse i en rivende udvikling. Selvom vi lige nu har Danmarks bedste netværk, ved vi også, at vi aldrig bliver færdige. Der vil hele tiden være ting, vi kan gøre bedre og optimere på,” siger han og peger på 4G til tale og den kommende 5G-teknologi som eksempler på indsatsområder på henholdsvis kort og lang sigt.

Fakta om 2G, 3G og 4G

  • 4G. Ca. 2.800 master er blevet opgraderet til 4G. Det betyder blandt andet hastigheder på mellem 17-71 Mbit, hurtigere download af store filer, bedre oplevelse ved video-streaming og 4G-indendørsdækning
  • 3G. Ca. 2.500 master har ved teknologiomlægningen af 900 MHz-båndet fået 3G, samtidig med at 2G opretholdes. Det betyder både en bedre indendørsdækning for 3G-tale samt en talekvalitetsforbedring
  • 2G. 500 master havde ikke på forhånd 2G. Det er nu etableret. Det betyder, at der efter refarmingen også bliver tale om en forbedret 2G-dækning. Efter refarmingen bliver 2G primært benyttet til tale og elektriske installationer

Om frekvenser

  • Lave frekvenser som 800 MHz-båndet og 900 MHz-båndet bruges uden for byområder, fordi de har stor rækkevidde og dermed sikrer god dækning – også indendørs
  • Høje frekvenser som 2100 MHz-båndet og 2600 MHz-båndet bruges i byområder, hvor flere brugere skal deles om samme signal. De høje frekvenser dæmpes hurtigt, og det gør det muligt at bygge et tæt netværk med høj kapacitet
Se flere artikler
Der er ikke flere artikler. Se alle aktuelle temaer

Skriv en kommentar

Skriv dit navn og e-mail (e-mail vises ikke) eller log ind via en af dine sociale profiler. Vi bruger kun navn og billede til visning af din kommentar.

Karsten Trabjerg
14. oktober 2015 kl. 10:41

I burde holde jer for gode til at bruge et gennemsnit af dækning og en rapport, som er værdiløs for de, der ingen dækning har, til at anprise jeres produkter.

De folk, I har til at ringe ud og prøve at sælge jeres skidt, bruger rapporten som salgsargument, men de kender slet ikke selv rapporten. Nemt at gennemhulle, når man har en smule indsigt.

Jeg bor også i Nordjylland, 300 m fra Kattegat. Elendig dækning, både inden-og udendørs. Men går jeg 20 m hen ad vejen eller 50 m ud mod havet – eller helt ud i havet er der glimrende dækning.

Få det nu fikset.

Kynde jochimsen Varnæs 6200
22. september 2015 kl. 20:10

Ja vi havde store forventninger da i pralede med på jeres hjemmeside glæd dig i får bedre dækning da vi er ved at opgradere vores Master så vi får 3 G/ 4 G men siden vi har fået det i ca. Oktober måned har vi fået Danmarks ringeste dækning den falder ofte ud når vi taler og skriver ingen tjeneste og vi har lphon 4 S og 5 S det er så dårlig som det kan være og vi har haft kontakt til jer og i siger at det kan i ikke være tjent med og alle siger de skal nok felmelde den men intet er sket vi var for nylig til messe i Rødekro da talte jeg med en medarbejde fra TDC og hun sagde at vi bare skulle gå til dem men jeg synes det er som at slå i en dyne jeg mener at i slet ikke skulle have lov til at sælge sådan noget lort

Martin Engelbrechtsen
13. juni 2015 kl. 17:06

Det er da en glimrende artikel.

Bor dog i Nordjylland, og vi har hverken 4G eller 3G netværk.

Vi kan i følge tdc egen hastighedsmåler få en download hastighed på 0,1 Mbit og det same i upload. Dette gælder både indenfor og udenfor.

Har gået rundt i hele byen, og på nær en enkelt vej, som har en strækning på 100 mtr, er resultatet det samme.
Så her er der ikke meget fidus til den opgradering. Til gengæld i det øjeblik man forlader byen, så får man 4G, det selvom der ikke er et eneste hus i nærheden.